Bu yazım da sizlere anlatacağım konu USB Belleğinize ( Flash Bellek ) şifre koymak yada şifre eklemek isteyenlere hitaben olacaktır.
Aşağıda anlatacağım yöntem Microsoft Windows’un geliştirmiş olduğu ve…
Windows 10 Pro,
Enterprise,
Education Sürümleri,
Windows 8 ve 8.1 Pro,
Enterprise Sürümleri ile Windows 7 Enterprise,
Ultimate
sürümlerinde yapılabilen bir işlemdir. Lütfen bilgisayar sürümünüzün bu olup olmadığını masaüstünden bilgisayarıma sağ klikleyerek özelliklerden öğrenin.
Örnek Resim:
Not: USB İçindeki verilerinizi herhangi bir olumsuz duruma karşı yedeklemeyi unutmayın. Size tavsiyem USB içindeki bilgileri bilgisayara önce yedekleyin ve şifreleme işlemini USB boş iken yapın. Böylece işlemleriniz daha hızlı gerçekleşecek ve herhangi bir veri kaybına karşı önlem almış olacaksınız.
1- USB Belleğimizin üzerine gelip sağ klikleyerek “BitLocker’ı Aç” diyoruz.
Örnek Resim:
2- Burası oldukça önemli! Burada şifremizi belirliyoruz. Şifremiz büyük ve küçük harf, sayılar, farklı karakterler içermelidir. Şifremizi belirlediysek “İleri” diyoruz. Bu vereceğiniz şifreyi kesinlikle unutmayın. Ayrıca işlem bittikten sonra verilerinizi USB içerisine atmadan önce bilgisayardan çıkarıp tekrar takın ve şifrenizin doğruluğunu kontrol edin.
Örnek Resim:
3- Üstte “İleri” dedikten sonra karşımıza “Kurtarma Anahtarı” kısmı gelecek! Olur da şifrenizi unutursanız bu kurtarma anahtarı yardımıyla USB içindeki bilgilere erişebileceksiniz. Kurtarma anahtarını dilerseniz Microsof Hesabınıza (hotmail, msn, windowslive vs.) kaydedebilir, dosyaya kaydet ile bilgisayarınızın herhangi bir alanına kaydedebilir veya yazıcı ile yazdırabilirsiniz. Unutmayın! Bu kurtarma anahtarı ile bir başkası USB belleğinizdeki bilgilere erişebilir! Bu nedenle dilerseniz dosyaya kaydet dedikten sonra bilgisayarın üzerine atın ve silin. Yada isterseniz herhangi bir yerde saklayabilirsiniz. Aşağıda üç seçeneği seçmeden ve işlemini yapmadan ilerleyemediğimiz için dosyaya kaydet diyoruz ve açılan pencereden kurtarma anahtarını bilgisayarın masaüstüne atıyoruz.
Örnek Resim:
4-Kurtarma anahtarını masaüstüne kaydettikten sonra “İleri” seçeneği aktif hale geliyor ve “İleri” diyoruz.
Örnek Resim:
5- Bu kısımda “Sürücünüzün ne kadarının şifreleneceğini seçin” kısmı geliyor. Ben “Yalnızca kullanılan alanı şifrele” dedim. Bunu yapınca USB üzerindeki işlemler biraz hızlı oluyor. Ama dilerseniz alttaki “Tüm sürücüleri şifrele” seçeneğini seçebilirsiniz. İkisi de hemen hemen aynı 🙂 Sadece dosya aktarım hızı yavaş oluyor. İleri diyoruz.
Örnek Resim:
6- Burada kullanılacak şifreleme modunu seçin kısmı geliyor. Burası önemli. Çünkü yeni şifreleme modunu seçerseniz bazı Windows Sürümlerinde çalışmayabilir. Bu nedenle BitLocker’in uyumlu olduğu tüm bilgisayarlarda çalışması için “Uyumluluk Modunu” seçip “İleri” diyoruz.
Örnek Resim:
7- Bu sürücüyü şifrelemeye hazır mısınız? Uyarısı gelecek! Zaten sabahtan beri bunun için uğraştığımızdan “Şifrelemeyi Başlat” diyoruz.
Örnek Resim:
8- Şifreleniyor! Eğer USB Belleğiniz boş ise bu işlem çok hızlı olacaktır. (Tahmini 60 saniye) Bu nedenle USB Belleği boş iken yapıp verilerinizi şifreledikten sonra atmanız size biraz zaman kazandıracak. USB dolu olduğu taktirde USB kapasitesine göre baya zaman alabilir. Şifreleme esnasında USB’yi doğrudan bilgisayardan çekmeyin, eğer içinde veri varken bunu yaparsanız verileriniz geri dönülemez bir şekilde kaybolabilir.
Ornek Resim:
9- Evet, şifreleme işlemimiz tamamlandı. “Kapat” diyoruz.
Ornek Resim:
Resimler yetersiz gelir diye bir de video ekliyorum 🙂 iyi seyirler…
Awesome post! Keep up the great work! 🙂